Sprogimas

Oro užterštumas kietosiomis dalelėmis gali turėti įtakos žmogaus sveikatai

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyrius informuoja, kad atšalus orams suintensyvėja šiluminės energijos gamyba įmonėse ir individualiuose namuose, dėl to padaugėja į orą išmetamų teršalų. Šaltomis dienomis orai dažnai būna ramūs, be kritulių, oro srautai apatiniuose atmosferos sluoksniuose juda nepakankamai, kad išsklaidytų besikaupiančius teršalus.

Individualių namų rajonuose, kur dažnai patalpos šildomos naudojant nekokybišką kurą arba įvairias atliekas, galimas žymus oro taršos padidėjimas. Šiuose rajonuose aplinkos oro tarša šildymo sezono metu padidėja nuo dviejų iki keturių kartų. Specialistai sulaukia ne tik individualių, bet ir daugiabučių namų gyventojų nusiskundimų dėl šalia esančių individualių namų keliamos taršos, kai deginamas neaiškios kilmės kuras. Deginti atliekas draudžia Aplinkos oro apsaugos įstatymas.

Daugelis gyventojų nepaiso draudimo ir nerūšiuotas buitines atliekas degina namų krosnyse, taip kenkdami savo ir aplinkinių sveikatai. Gyventojai turėtų neužmiršti, kad ypač pavojinga deginti plastikinę tarą, gumą, užterštą (pvz., impregnuotą) medieną, senus baldus ir cheminėmis medžiagomis užterštus audinius ar pakuotes. Pavyzdžiui, deginant gumą, išsiskiria ypač daug sieros junginių, kurie gali būti pražūtingi lėtinėmis kvėpavimo ar kraujotakos sistemų ligomis sergantiems žmonėms, nes sieros dioksidas sukelia kvėpavimo takų gleivinių pabrinkimą, o didelės koncentracijos gali išprovokuoti specifinį gerklų raumenų spazmą, žmogus dūsta, sutrinka širdies veikla. 

Kai kietųjų dalelių kiekis ore viršija normą, galimi ūmūs sveikatos sutrikimai: dirginami viršutiniai kvėpavimo takai – peršti nosį, gerklę, atsiranda kosulys bei apsunkintas kvėpavimas. Ypač jautrūs neigiamam užteršto oro poveikiui vaikai, kūdikiai, besilaukiančios moterys, vyresnio amžiaus žmonės.

Norint apsisaugoti nuo kietųjų dalelių, svarbu žinoti, kad kietąsias daleles geriausiai neutralizuoja vėjas ir žaluma. Besilaukiančios moterys ir vaikai turėtų vengti ilgai būti gatvėse ar pramoniniuose rajonuose. Padidėjus oro užterštumui gyventojams patariama riboti darbinę veiklą ir fizinį aktyvumą lauke. Namuose langus reikia palikti uždarytus, o orlaides uždengti drėgnu audiniu. Taip pat važiuojant mieste reikia sandariai uždaryti automobilio langus. Stovėjimas automobilių spūstyje atvertu langu yra ne kas kitas, kaip kvėpavimo takų „turtinimas“ kietosiomis dalelėmis.

Pagal Valstybinio oro monitoringo programą, oro kokybės ir meteorologiniai parametrai stebimi vienoje automatizuotoje monitoringo stotelėje (Ventos g. 27, Mažeikiai). Joje kasdien, kiekvieną valandą, registruojami šie parametrai: kietosios dalelės (KD10), sieros dioksidas, ozonas, azoto oksidai, azoto monoksidas, drėgmė, slėgis, temperatūra, vėjo kryptis ir vėjo greitis.

Kietųjų dalelių (KD10) paros ribinė koncentracija neturi būti viršyta daugiau kaip 35 dienas per metus. Šiais metais iki spalio 12 dienos užfiksuota, jog leistina norma Mažeikių mieste buvo viršyta 11 dienų.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, ateinančiomis dienomis orai toliau išliks vėsūs, sausi. Vyraus nepalankios sąlygos teršalų išsisklaidymui. Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus specialistai prašo Mažeikių miesto ir rajono įmonių, gyventojų laikytis nurodytų reikalavimų bei palaikyti švarią ir sveiką aplinką.

                                                                                

Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode