Sprogimas

NATO atstovas apie išlaidas gynybai: Vilniuje priimsime naują įsipareigojimą

isiparLiepą Vilniuje vyksiančiame viršūnių susitikime bus priimtas naujas įsipareigojimas išlaidoms gynybai, teigia NATO generalinio sekretoriaus padėjėjas gynybos politikai ir planavimui Angusas Lapsley (Angusas Lepslis).

„Kalbant apie pinigus (...) 2014 metais įsipareigojome sąjungininkėms siekti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Kol kas nusprendėme, kad Vilniuje priimsime naują įsipareigojimą, ir šiuo metu Aljanse prasideda diskusijos apie tai“, – penktadienį BNS sakė jis.

NATO šalių lyderiai po Krymo aneksijos 2014 metais vykusiame viršūnių susitikime Velse sutarė, jog šalys, neskiriančios gynybai 2 proc. BVP, „siekia per dešimtmetį priartėti prie 2 proc. gairės, kad pasiektų NATO pajėgumų tikslus ir užpildytų NATO pajėgumų spragas“.

Ketvirtadienį Lietuvos prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys pažymėjo, jog Lietuva sieks, kad per viršūnių susitikimą būtų priimtas įsipareigojimas gynybai skirti ne mažiau kaip 2 procentus. 

„Manau, galima sakyti, kad daugelis sąjungininkų mano, jog 2 proc. yra minimumas, kurį (...) šalys turi išleisti, norint sėkmingai vykdyti savo įsipareigojimus NATO“, – pažymėjo A. Lapsley.

Paklaustas, ar Vilniuje vyksiančiame susitikime galima tikėtis sugriežtintos esamos formuluotės, įpareigojančios sąjungininkus skirti bent 2 proc. gynybai, jis pažymėjo, jog „turėsime pažiūrėti, kokią nuomonę šiuo klausimu priims lyderiai, bet manau, kad taip, bus tam tikras 2 proc. stiprinimas“.

Remiantis naujausiais duomenimis, šiuo metu 2 proc. BVP arba daugiau gynybai skiria devynios iš 30 NATO šalių. Lietuva krašto apsaugai šiemet yra numačiusi 2,52 procento.

Užsienio reikalų ministerija yra nurodžiusi, jog liepos 11-12 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime tikimasi apie 40 NATO šalių-narių ir šalių partnerių delegacijų, pirminiais duomenimis, renginyje dalyvaus ir delegacijas lydės apie 5 tūkst. žmonių. Toks susitikimas Lietuvoje rengiamas pirmą kartą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode