RETRO

Miestų merai sveikina Vilnių su jubiliejumi, kartu švenčia 700 metų jaunystę

miestuVilniaus 700-ojo gimtadienio išvakarėse antradienį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vykstančioje tarptautinėje konferencijoje miestų merai sveikina sostinę.

„Aš buvau meru aštuonerius metus iš šių 700, o tai yra maždaug vienas procentas. Mažai palyginus su miestu, bet tai buvo puikus laikas (...). Iš šių aštuonerių metų penkerius metus ruošėmės šiai gimtadienio šventei“, – atidarydamas konferenciją sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. 

„Švenčiame, kad mums ne 700 metų, o 700 metų jaunystės, nes geriausios dienos – dar prieš akis“, – kalbėjo jis.

Sostinę konferencijos metu pasveikino ir Čikagos bei Jeruzalės merai. 

„Man malonu visų Čikagos gyventojų vardu pasveikinti Vilnių su 700 metų jubiliejumi. Turiu pasakyti, kad Čikagoje yra įsikūrusi didžiausia, jei ne pati didžiausia lietuvių bendruomenė už Lietuvos ribų, ir tikrai Čikaga šiandien švenčia taip pat“, – sakė miesto merė Lori Lightfoot (Lori Laitfut) savo nuotoliu perduotame sveikinime.

„Nuoširdžiausiai sveikinu šiaurės Jeruzalę. Ką reiškia būti Jeruzale – tai reiškia būti vieta, kuri siunčia šviesą ir įkvėpimą visam pasauliui“, – nuotoliu kalbėjo Jeruzalės meras Moshe Leonas (Mošė Leonas).

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė savo kalboje pažymėjo, jog „Vilnius – tai svajonių miestas, kuris buvo kuriamas 700 metų“.

Kaip nurodė sostinės savivaldybė, konferencija „Champion Cities Summit 2023: Champions Think Bold“ (Miestų čempionų susitikimas: čempionai mąsto drąsiai) suteiks miestams platformą pasidalinti idėjomis, jos metu bus diskutuojama apie plėtrą, klimato kaitą, švietimą ir įvairovę kaip miesto stiprybę.

Pasak R. Šimašiaus, Vilniaus jubiliejus svarbus ir Europos regionui, kur miestai „vieningai remia tas pačias vertybes: demokratiją, žmogaus teises, lygias galimybes, o svarbiausia – kovą už laisvę, kurią šiuo metu kovoja Ukraina“.

Pagrindinis dėmesys susitikime skiriamas lyderiams, jų gerajai patirčiai, tarptautinės partnerystės ir dialogo stiprinimui.

Konferencijos metu aptarta miestų patirtis priimant karo pabėgėlius iš Ukrainos, apžvelgtos priemonės, skirtos padėti Ukrainos miestų sunaikintos infrastruktūros atkūrimui.

Konferenciją Vilnius organizuoja bendradarbiaudamas kartu su „Eurocities“, daugiau kaip 200 miestų jungiančiu tinklu 38 šalyse.

Konferencijoje dalyvauja Lvivo meras Andrijus Sadovas, Varšuvos meras  Rafalas Trzaskowskis (Rafalas Tšaskovskis), Rygos meras Martinis Stakis, Talino meras  Mihhailas Kolvartas (Michailas Kelvertas), Reikjaviko meras Daguras Bergthorusonas Eggertssonas (Daguras Bergtourusonas Egertsonas), taip pat atstovai iš Vienos, Stokholmo, Paryžiaus, Gdansko, Oslo, Tamperės ir Podgoricos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode