Sprogimas

Seimas renkasi į neeilinę sesiją, spręs dėl K. Bartoševičiaus tyrimo

renkasiSeimas ketvirtadienį opozicijos iniciatyva renkasi į neeilinę sesiją, per kurią spręs dėl iniciatyvos sudaryti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis, ar Kristijonui Bartoševičiui nebuvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu atliekamą tyrimą dėl galimo vaikų seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo.

47 mažumai priklausančių parlamentarų sušauktos sesijos metu iš pradžių bus išklausyti Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen ir generalinės prokurorės Nidos Grunskienės atsakymai į klausimus.

Jų prašoma paaiškinti aplinkybes, kuriomis generalinė prokurorė sausio 20 dieną, penktadienį, parlamento vadovei pranešė apie planuojamą kreipimąsi dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Tiek Seimo pirmininkė, tiek generalinė prokurorė tvirtina, kad K. Bartoševičiaus pavardė susitikime nebuvo įvardinta.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė patvirtino tą penktadienį apie 14 val. paskambinusi K. Bartoševičiui, nes gavo jo žinutę apie sprendimą palikti Seimą, bet teigia apie kolegos atžvilgiu pradėtą tyrimą nežinojusi ir jo perspėti negalėjusi.

Vėliau, tos pačios dienos vakare, komandiruotėje Čilėje buvęs K. Bartoševičius elektroniniu būdu Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė prašymą panaikinti jo mandatą. Opozicijos atstovai kelia versiją, kad K. Bartoševičius informuotas skubiai trauktis iš Seimo, kad jo pavardė tyrime neiškiltų į viešumą.

Sausio 23 dieną, pirmadienį, kai K. Bartoševičius patvirtino žurnalistams atsisakantis mandato, Generalinė prokuratūra paskelbė, jog generalinė prokurorė N. Grunskienė prašo panaikinti K. Bartoševičiaus imunitetą tyrime dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų prieš vaikus.

Parlamento vadovės opozicija klausia, kas derino generalinės prokurorės vizitą į Seimą sausio 20 dieną, kokią informaciją jai pateikė generalinė prokurorė, ar buvo įvardyti Baudžiamojo kodekso straipsniai, pagal kuriuos atliekamas tyrimas ir norima panaikinti Seimo nario neliečiamybę, ar buvo įvardyta jo pavardė, taip pat – su kuo ji pasidalino gauta informacija, ar pati neperspėjo K. Bartoševičiaus.

Generalinės prokurorės klausiama, kodėl ji, prieš kreipdamasi į Seimą oficialiai raštu, susitiko su Seimo pirmininke, kokią informaciją jai pateikė, ar įvardijo parlamentaro pavardę, kurio neliečiamybės panaikinimo bus prašoma, ką informavo apie ketinimą kreiptis dėl neliečiamybės.

Prokurorės taip pat prašoma atsakyti, ar ikiteisminiame tyrime priimtas sprendimas dėl būtinybės panaikinti buvusio Seimo nario K. Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę yra to ikiteisminio tyrimo medžiaga ir duomenys, jei taip, kodėl neatliekamas tyrimas dėl jų nutekinimo.

Taip pat ketvirtadienį bus sprendžiama dėl iniciatyvos sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl galimo informacijos nutekinimo apie K. Bartoševičiaus atžvilgiu atliekamą tyrimą.

Parlamentiniu tyrimu siūloma atsakyti į klausimus, kokiomis aplinkybėmis Čilėje komandiruotėje buvęs K. Bartoševičius netikėtai atsisakė mandato, prieš Generalinei prokuratūrai kreipiantis į Seimą dėl jo neliečiamybės. 

Komisija turėtų išsiaiškinti, ar „nebuvo sudarytos prielaidos atskleisti duomenis apie K. Bartoševičiaus atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą anksčiau, nei apie šį ikiteisminį tyrimą viešai paskelbė Generalinė prokuratūra“.

Siūloma komisiją sudaryti iš leidimą dirbti su slapta informacija turinčių parlamentarų, o tyrimą pavesti atlikti iki kovo 30 dienos.

Taip pat planuojama pateikti Vaiko teisių apsaugos pagrindų bei Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymų, Baudžiamojo proceso kodekso pataisas dėl aukų apsaugos, didesnio valstybės apmokamų teisinės pagalbos paslaugų tarifo seksualinės prievartos prieš vaikus bylose.

Neeilinės Seimo sesijos iniciatyvą parėmė visi opozicijos atstovai, išskyrus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narius, ir pora Seimo narių mišrios grupės narių.

Didžiausia opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) paskelbė neprisidėsianti prie iniciatyvos šaukti neeilinę sesiją, nes ji gali pakenkti bylos tyrimui ir sukurti pagrindą apskųsti sprendimus Europos Žmogaus Teisių Teisme  dėl politinio sprendimo. Tačiau „valstiečiai“ pritaria parlamentiniam tyrimui dėl galimai nutekintos informacijos apie K. Bartoševičių. Jį „valstiečiai“ siūlo pradėti eilinę pavasario sesiją kovo 10 dieną.

Prokuratūra K. Bartoševičiui praėjusią savaitę pateikė įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, įvykdyti jam esant Seimo nariu.

Eilinė Seimo sesija prasidės kovo 10 dieną.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode