Sprogimas

ES sporto taryboje Lietuvos atstovai kels klausimą dėl rusų dalyvavimo varžybose

kelsPirmadienį Briuselyje vyksiančiame Europos Sąjungos (ES) sporto ministrų susitikime politikai Lietuvos atstovų iniciatyva diskutuos apie Ukrainos sportininkų teises ir Rusijos bei Baltarusijos sportininkų dalyvavimą Europos Sąjungoje vykstančiuose tarptautiniuose sporto renginiuose.

Tarybos posėdyje Lietuva atkreips dėmesį į tai, jog svarbu užtikrinti pagarbą žmogaus teisėms organizuojant didžiuosius tarptautinius sporto renginius, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Agresorių šalių atstovų grąžinimas į tarptautines sporto arenas akivaizdžiai pažeidžia Ukrainos sportininkų teises“, – teigiama Lietuvos ministerijos pranešime.

Lietuva ragina ginti Ukrainos sportininkų žmogaus teises, užtikrinti, kad būtų apsaugotas jų orumas, vertybės, psichinė sveikata, taip pat ginti jų teisę netrukdomai dalyvauti sporte, gerbti kitų šalių sportininkų teisę nesivaržyti su šalių agresorių atstovais. 

„ES šalys galėtų pasisakyti už tai, kad pas jas vykstančiose varžybose nebūtų leidžiama dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. 

Ministrės iniciatyva Lietuvos sporto šakų federacijos ir sporto organizacijos šįmet kovą pasirašė deklaraciją, kurioje išsakoma vieninga Lietuvos sporto bendruomenės pozicija dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose, kol šios šalys tęsia karą Ukrainoje. Deklaracija išplatinta tarptautinėms sporto šakų federacijoms, Tarptautiniam olimpiniam komitetui.

ES sporto ministrų tarybos posėdyje pirmadienį dalyvaus švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

Tarptautinis olimpinis komitetas yra rekomendavęs tarptautinėms federacijoms ir tarptautinių sporto renginių organizatoriams leisti sportininkams, turintiems Rusijos arba Baltarusijos pasą, varžytis tik kaip individualiems neutraliems atletams.

Savo ruožtu, Lenkija, Ukraina ir Baltijos šalys yra paraginusios išlaikyti draudimą Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir kitose tarptautinėse varžybose.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode