Sprogimas

gresiaMoteriai, per Rusijos valstybinės televizijos žinias protestavusiai prieš Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje, gresia įkalinimas iki 15 metų, antradienį sakė jos advokatas.

Vyriausybės griežtai kontroliuojamos televizijos „Pervyj kanal“ darbuotoja Marina Ovsianikova pirmadienį įsiveržė į studiją per žiūrimiausią vakaro žinių laidą, laikydama plakatą su užrašu „Karui – ne“.

Itin neįprastas incidentas įvyko per televizijos pagrindinę vakaro žinių laidą „Vremia“, prasidedančią 21 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku ir žiūrimą milijonų žmonių visoje šalyje, ypač vyresnių.

„Manau, kad mano klientei Marinai Ovsianikovai bus pateiktas ne administracinis, o kriminalinis kaltinimas pagal naują įstatymą, numatantį įkalinimo iki 15 metų bausmę“, – naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Daniilas Bermanas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24-ąją pasiuntė pajėgas į kaimyninę Ukrainą, pareiškęs, kad vykdoma „speciali karinė operacija“, kurios tikslas – šalies „demilitarizacija“ ir „denacifikacija“. Maskva griežtai laikosi pozicijos nevadinti šios kampanijos „karu“ ir priėmė įstatymą, numatantį įkalinimą iki 15 metų ir baudas už „melagienas“ apie Rusijos kariuomenės veiksmus, taip pat įkalinimą iki trejų metų už raginimus taikyti sankcijas Rusijai.

M. Ovsianikova, viena iš „Pervyj kanal“ redaktorių, iškart po incidento buvo sulaikyta.

„Labai tikėtina, kad pareigūnai padarys iš jos pavyzdį, kad tylėtų kiti protestuotojai“, – sakė D. Bermanas.

„Aš dar negalėjau susitikti su savo kliente ar patvirtinti, kur ji laikoma“, – sakė jis ir pasiskundė dėl „neteisėtos, bet paplitusios praktikos“ neleisti sulaikytiesiems susitikti su advokatais.

Pasak D. Bermano, jo klientė turi du jaunesnius nei 14 metų vaikus.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pavadino incidentą „chuliganizmo aktu“, bet M. Ovsianikovos paskyra socialiniame tinkle „Facebook“ sulaukė daugiau kaip 100 tūkst. „patiktukų“.

„Pervyj kanal“ paskelbė, kad vyksta vidaus tyrimas.

Incidentą plačiai aprašė tarptautinė ir Rusijos žiniasklaida. Rusų žiniasklaidos priemonės užtušavo plakato užrašus, kad nepažeistų naujojo įstatymo.

Ranka parašytame plakate po anglišku užrašu „No War“ („Karui – ne“) rusiškai buvo parašyta: „Sustabdykite karą. Netikėkit propaganda. Čia jie jums meluoja.“

Plakato apačioje buvo angliškas užrašas „Russians against war“ („Rusai prieš karą“).

Protestuotoja spėjo ištarti kelias frazes, įskaitant „Sustabdykite karą!“, o tuo metu laidos vedėja Jekaterina Andrejeva, dirbanti žinių laidose nuo 1998 metų, mėgino pertraukti M. Ovsianikovą, kalbėdama garsiau.

Tuomet kanalas greitai perjungė vaizdą į reportažą iš vienos ligoninės.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode