Sprogimas

Startuoja partnerių atranka misijomis grįstų mokslo ir inovacijų programų įgyvendinimui

gristuŠiandien prasidėjo Inovacijų agentūros partnerių atranka misijomis grįstų mokslo ir inovacijų programų įgyvendinimui, kurioms numatyta skirti net 77,7 mln. eurų. Programų iniciatorės Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kviečia mokslo ir studijų institucijas bei verslo subjektus burtis į konsorciumus ir kartu spręsti aktualias visuomenės problemas.

Suinteresuoti konsorciumai paraiškas gali teikti atranką įgyvendinančiai Inovacijų agentūrai iki kovo 24 d. Pagal nustatytus kriterijus partneriais tinkami tapti konsorciumai bus atrinkti per mėnesį nuo paraiškų pateikimo pabaigos datos.

„Mokslu ir inovacijomis grįsti verslo sprendimai, dirbtinis intelektas – tai naujas Lietuvos ekonomikos raidos etapas, į kurį sėkmingai įžengėme. Tokia ateities ekonomika, paremta mokslo ir verslo bendradarbiavimu, kuria aukštą pridėtinę vertę, yra atspari neigiamiems išorės veiksniams ir tvari, o šios tikslinės investicijos į mokslą ir inovacijas leis dar labiau padidinti šalies konkurencingumą, kurio naudą pajus kiekvienas šalies pilietis“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

A. Armonaitės teigimu, nors programų tikslai ambicingi, rinkos žaidėjų potencialas yra pasiekęs aukštą lygį, tad galima drąsiai imtis itin didelės apimties projektų.

„Tikiu, kad į konsorciumus telksis stipriausios mokslininkų grupės ir kartu su verslu įgyvendins reikšmingus pokyčius mūsų visuomenėje. Naujasis finansavimo įrankis orientuotas į vienus svarbiausių Lietuvos mokslo siekių: sutelkti lėšas prioritetinėse srityse, sudaryti palankesnes sąlygas jauniesiems tyrėjams įsitraukti į bendrai su verslu vykdomus mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektus bei skatinti mokslo tarptautiškumą. Svarbu, kad ilgalaikės programos leis komercializuoti aukštos pridėtinės vertės žinias, pritraukti talentus, įsteigti reikalingus kompetencijų centrus, užpildyti trūkstamos infrastruktūros reikmes“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Iki 2026 metų beveik 78 mln. eurų finansavimas iš Europos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano bus skirtas Inovacijų agentūros koordinuojamam ambicingam projektui, kuris įgyvendinamas trijose misijų temose: saugi ir įtrauki e. visuomenė, sumani ir klimatui neutrali Lietuva bei inovacijos sveikatai. Misijų programų koncepcija remiasi nauja Europos Komisijos praktika nukreipti mokslo ir inovacijų sritį spręsti visuomenės iššūkius.

Juos kviečiami spręsti mokslas ir verslas, veikiantys prioritetinėse sumaniosios specializacijos srityse: sveikatos technologijos ir biotechnologijos, nauji gamybos procesai, medžiagos, technologijos bei informacinės ir ryšių technologijos.

Atrankoje dalyvaujančius konsorciumus turi sudaryti bent dvi valstybinės mokslo ir studijų institucijos, turinčios išteklių ir potencialą užtikrinti aukšto tarptautinio lygio mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklą ir bent dvi nesusijusios verslo įmonės, deklaruojančios mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros išlaidas.

Išsami informacija apie partnerių misijomis grįstų mokslo ir inovacijų programų įgyvendinimui atranką skelbiama čia.

Atrankos taisyklės bus pristatomos internetinio renginio metu, kuris bus transliuojamas internetu, „Zoom Webinar“ platformoje, vasario 14 d. 10 val. Visi norintys renginio metu galės užduoti klausimus, į kuriuos atsakys ekspertai. Registracija į renginį – čia.

Inovacijų agentūros informacija

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode