RETRO

Popiežius: nepasiduokime, iš pelenų gali gimti kažkas naujo

pelenuSausio 26 dienos audiencijoje popiežius Pranciškus priėmė Europos tarptautinių studijų instituto, turinčio būstines Švedijoje ir Ispanijoje, delegaciją ir dėkojo už indėlį, pagal savo kompetenciją, į taikos kūrimą.

Roma, pasak Pranciškaus, jau tūkstančius metų yra tautų ir kultūrų sankryža. Petro sostas, šio universalaus pašaukimo paveldėtojas, yra atidus visų tautų pastangoms kurti geresnį gyvenimą ir padeda siekti taikos, kurią Jėzus pažadėjo savo mokiniams. Ši taika pranoksta tai, ką galima pasiekti vien žmogiškomis priemonėmis, primena, jog taika nėra paprasta galių pusiausvyra ar teisingų klausimų nutildymas. Taika tarp žmonių yra esminis gėris, dėl kurio reikia uoliai dirbti ir karštai melsti, nepasiduoti pagundai paimti akmenį į ranka ir jį mesti. Pradedame karą, po to derimės – stenkimės atrasti sprendimus jo nepradedant.

„Kiekvienas karas palieka pasaulį blogesnį, nei jį rado. Karas yra politikos ir žmogiškumo nesėkmė, gėdingas pasidavimas, pralaimėjimas prieš blogio jėgas“, – priminė popiežius savosios enciklikos Fratelli Tutti apibendrinimą (FT, 261 sk.), kalbėdamas apie dabartinę situaciją. Pasak jo, pasukome griovimo kryptimi. Turime bombas, kurios gali sugriauti ištisus miestus. Tiek, kiek išleidžiama karo pramonei per metus, pakaktų išspręsti bado problemą visame pasaulyje. Ko galime tikėtis, jei toliau eisime šia kryptimi? Turime nenuilstamai kovoti dėl kitokios krypties, dėl taikos ir sutarimo tarp žmonių.

Karas yra baisus, tačiau, pabrėžė Pranciškus, neturime pasiduoti. Iš pelenų gali gimti kažkas naujo, galime išmokti gyvenimo pamoką. Popiežius prisiminė kelis savo vizitus II Pasaulinio karo metu žuvusių karių kapinėse, kuriose palaidoti tūkstančiai labai jaunų vaikinų, paminėjo dešimtis tūkstančių Normandijos pakrantėse išsilaipinusių ir žuvusių jaunuolių. O jų mamos gaudavo laišką ar apdovanojimą už savo vaiko herojišką žūtį. Kada iš tiesų suprasime karo dramą?

Tačiau šis pralaimėjimas ir gėda gali tapti laipteliu link pergalės, kaip ir kryžiaus skandalas. Kaip? Jei malda ir darbu suvienysime valią, ieškosime sprendimų, liudysime neapykantą, atmetimą ir žiaurumą įveikti galinčius meilę, brolybę ir tikrą humanizmą.  

„Tai jūsų iššūkis sau patiems ir dėkoju jums už norą atrasti vertingų elementų, iš savo mokslo perspektyvos, kurie visiems padėtų eiti pirmyn šiuo keliu“, – sakė popiežius Europos tarptautinių studijų instituto delegacijai. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode