Sprogimas

Popiežius: čempionu tampama padedant treneriui. To reikia ir gyvenime

cempSausio 30 dienos audiencijoje popiežius Pranciškus priėmė Italijos tinklinio federacijos delegaciją, vyrų ir moterų, suaugusiųjų ir jaunimo atšakų atstovus.

Popiežius pasidžiaugė bendradarbiavimu tarp Federacijos ir Italijos vyskupų konferencijos, skatinant visapusišką ir vertybinį požiūrį į sportą: jis ugdo nuostatas, kurios svarbios ne vien pačiam sportininkui ar sportinei disciplinai. Sportas turi tarnauti visų pirma asmeniui ir visuomenei, o ne galios ir naudos logikai.

Popiežius Pranciškus pasitelkdamas keletą tinklinio žaidimo elementų nubrėžė sąsajas tarp sporto ir gyvenimo. Tinklinis pradedamas padavimu. Žaidime, kaip ir gyvenime, reikia imtis iniciatyvos bei atsakomybės. Sportas gali padėti peržengti nedrąsumą, ribas, paskatinti žingsnį į priekį, žinoma, visada atsimenant, jog galutinis visko matas yra asmens orumas. 

Antrasis elementas yra padavimo priėmimas: reikia būti pasirengusiam priimti kamuolį ir nukreipti jį į tam tikrą poziciją. Taip ir gyvenime reikia būti pasirengusiam klausytis, išgirsti pasiūlymus. Juk čempionais tampama taip pat padedant treneriui, kuris moka, nežemindamas, patarti, pataisyti, motyvuoti ir pakelti parklupusį, o vėliau dalijasi pergalių džiaugsmu. Ir gyvenime reikia tokių žmonių – atramos taškų, padedančių geriausiu būdu išskleisti sugebėjimus.

Po to kamuolys yra pakeliamas komandos draugui, o šis užbaigia veiksmą puolimu. Kamuolio pakėlimas primena, kad nesame vieni, kad esame grupės ir bendruomenės dalis, kad rezultatų pasiekiame ir laimime kartu. Kad esame, apaštalo Pauliaus žodžiais tariant, vieno kūno nariai. Kad „aš“ vardu neturi būti atmetamas „mes“, įskaitant silpnesnius ir mažiau produktyvesnius. Puolimo sėkmė tinklinyje svarbi, nes leidžia pelnyti tašką ir žengti link pergalės. Sportas skatina sveiką varžymąsi, gerbiantį taisykles, grindžiamą darbu, aukojimusi, disciplina. Gaila, kai sportinio žaidimo grožis sutepamas dopingo praktika.

Puolimas tinklinyje pasitinkama užtvara. Gyvenime šis žodis dažnai aprašo pasidalijimus, nesugebėjimą kalbėtis, užsidarymą. Tebūna  ši, tokia, kaip tinklinyje, užtvara – teigiamų dalykų išraiška: veržlumo, atsispyrimo nuo žemės, nuo materialumo ir savanaudiškumo, linkėjo popiežius.

„Brangūs bičiuliai, dėkoju jums už šį apsilankymą ir raginu visada būti teisingumo ir ištikimybės liudytojais. Daugybė jaunų žmonių jus stebi ir už jus serga: esate jiems pavyzdys, nenuvilkite jų! Linkiu jums gerai žaisti ir kartu smagiai leisti laiką, skleidžiant draugystės, solidarumo ir taikos vertybes aikštėje ir už jos ribų. Iš visos širdies laiminu jus ir jūsų artimuosius. Prašau jūsų melstis už mane. Ačiū!“, – kalbėjo popiežius Tinklinio federacijos delegacijai. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode