Sprogimas

Stiprinamas e. sveikatos saugumas: ką turėtų žinoti gydymo įstaigos ir vaistinės?

saugumasSiekiant užtikrinti pacientų duomenų saugumą, nuo vasario 1 d. e. sveikatos sistemoje atsisakoma senesnių duomenų šifravimo protokolų TLS 1.0 ir TLS 1.1 ir pereinama prie pažangesnių – TLS 1.2 ir TLS 1.3. Gydymo įstaigos ir vaistinės, kurios prie e. sveikatos jungiasi per integracines sistemas, turėtų taip pat atnaujinti protokolus savo sistemose, kad galėtų toliau naudotis nacionaline informacine sistema.

Siekiant kuo sklandesnio e. sveikatos sistemos funkcionavimo, ji yra nuolat atnaujinama, diegiami pažangiausi sprendimai. Perėjimas prie saugesnių šifravimo protokolų padės dar geriau užtikrinti saugų duomenų apsikeitimą, dar labiau apsaugos nuo galimų įsilaužimų ir duomenų nutekinimo.

Visos e. sveikatos sistema besinaudojančios įstaigos iki vasario 1 d. privalo pritaikyti savo informacines sistemas naujoms šifravimo protokolų versijoms. To nepadarius iki nurodytos datos, įstaigos negalės atlikti duomenų mainų su e. sveikatos ir Išankstinės pacientų registracijos (IPR) informacinėmis sistemomis.

Apie numatomą pokytį įstaigas ne kartą informavo tiek e. sveikatos sistemos pagrindinis tvarkytojas Registrų centras, tiek sistemos valdytoja Sveikatos apsaugos ministerija. Be to, buvo organizuoti nuotoliniai susitikimai su įstaigų atstovais ir jų metu buvo pristatyti numatomi pokyčiai, pateikta informacija apie tai, ką atsakingi įstaigų specialistai turėtų padaryti, norint, kad įstaigos ir jų naudojamos informacinės sistemos toliau galėtų sklandžiai keistis duomenimis su e. sveikatos sistema.

Sveikatinimo įstaigų ir vaistinių naudojamos informacinės sistemos turėtų būti pritaikytos saugioms TLS versijoms – tai padaryti nėra sudėtinga, šis veiksmas nereikalauja papildomų investicijų, pakanka atlikti nedidelius pakeitimus naudojamose sistemose, kad būtų atsisakyta TLS 1.0 ir TLS 1.1 šifravimo protokolų.

Turint klausimų galima kreiptis į e. sveikatos konsultantus telefonu +370 5 236 4577 (pirmadieniais-ketvirtadieniais nuo 8 val. iki 17 val., penktadieniais nuo 8 val. iki 16 val.) arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

E. sveikatos sistema yra bene didžiausia savo apimtimi sistema visoje šalyje, integracijomis sujungta ne tik su šalyje veikiančiomis gydymo įstaigomis ir vaistinėmis, bet ir su kitomis nacionalinėje sveikatos apsaugos sistemoje dalyvaujančiomis institucijomis bei įstaigomis. Šiuo metu e. sveikatos sistema aptarnauja per 4 tūkst. unikalių techninių integracijų, per valandą yra gaunama užklausų iš daugiau kaip 2 tūkst. unikalių IP adresų. Per mėnesį e. sveikatoje yra sugeneruojama daugiau kaip 10 mln. dokumentų. E. sveikatos duomenų bazės dydis siekia beveik 200 terabaitų.

Kadangi e. sveikatos sistema yra sujungta su šalies gydymo įstaigų informacinėmis sistemomis, sklandus jos veikimas priklauso ne tik nuo pačios e. sveikatos sistemos, bet ir nuo plataus e. sveikatos naudotojų tinklo informacinių sistemų pažangumo lygio.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode