Marcinkevičius




Civilinės saugos specialistai dalijasi žiniomis su parapijų bendruomenėmis

baznycianakmenesŠiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus specialistai, šviesdami gyventojus pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms klausimais, lankosi bažnyčiose ir parapijų bendruomenėse. Šiemet jie aplankė 8 bažnyčias ir surengė susitikimus su parapijų bendruomenėmis, kuriuose jau dalyvavo per 500 tikinčiųjų.

Dažniausiai civilinės saugos pareigūnai susitikimus su parapijų bendruomenėmis rengia po Mišių sekmadieniais ir vakarais. „Kunigai patys pasikviečia mus, kai žino, jog bažnyčioje bus daugiau tikinčiųjų, – sako Šiaulių PGV Civilinės saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Egidijus Baltramaitis. – Žmonės noriai priima visą informaciją, viskuo domisi ir klausinėja. Labiausiai jiems neramu dėl galimo karo. Tačiau mes paaiškiname, kad įsirengti rūsį ar susidėti išvykimo krepšį reikia ir dėl kitų galimų ekstremaliųjų situacijų, pavyzdžiui, dėl gamtinių ar technologinių nelaimių.“

Pasak E. Baltramaičio, po šių susitikimų žmonės padėkoja, kad labai daug sužinojo apie tai, kaip elgtis ekstremaliųjų situacijų metu, kaip susidėti išvykimo krepšį, pasirengti šeimos planą ir apsaugoti save ir artimuosius. Gyventojus džiugina ir tai, kad pareigūnai apie labai rimtus dalykus sugeba kalbėti lengvai, paprastai, aiškiai ir su trupučiu humoro. Daugelis nori ir civilinės saugos specialistų parengtų lankstinukų „Pasiruošk galimam pavojui šiandien, apsaugok save ir artimuosius rytoj!”, kuriuose dalijamasi praktine informacija, kaip elgtis ekstremaliųjų situacijų metu. Jais žmonės pasidalija ir su savo kaimynais bei draugais.

Šiaulių PGV Civilinės saugos skyriaus pareigūnai jau apsilankė Šiaulių, Telšių, Kuršėnų, Šakynos, Linkuvos, Pakruojo, Gruzdžių ir Rozalimo parapijų bendruomenėse.

Bendraujant su dvasininkais taip pat ieškoma galimybių religinės paskirties pastatuose įrengti priedangas. E. Baltramaičio teigimu, jau baigiama susitarti dėl priedangos įrengimo Rozalimo bažnyčioje.

Gausiai lankomų bažnyčios renginių metu ši veikla bus tęsiama ir toliau. 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), prisidėdamas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos bendradarbiavimo sutarties su Lietuvos vyskupų konferencija įgyvendinimo ir siekdamas užtikrinti VRM informacinės kampanijos ,,Esame komanda. Turime planą“ tęstinumą, tęsia bendradarbiavimą su Lietuvos vyskupų konferencija civilinės saugos srityje.

Šio bendradarbiavimo tikslas – šviesti gyventojus krizių valdymo ir civilinės saugos klausimais katalikų bažnyčios atstovų organizuojamuose renginiuose, sudaryti bažnyčių ir kitų religinės paskirties pastatų, tinkamų įrengti priedangas, sąrašų sąvadą, sudaryti bažnyčių ir kitų religinės paskirties pastatų bei infrastruktūrų, kuriose galima įrengti perspėjimo sirenas, sąrašą.

Visose septyniose Lietuvos arkivyskupijose (60 savivaldybių) kartu su parengties pareigūnais PAGD specialistai surengė mokymus ir parapijoms vadovaujantiems dvasininkams, galintiems prisidėti prie aktyvesnio mokymų inicijavimo, jų parapijiečių praktinių pasirengimo įgūdžių sustiprinimo ir gyventojų savisaugos kultūros populiarinimo.

Budas.lt asociatyvi nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode