Parama dėkojame




smugiusPer Rusijos antskrydžius prieš apleistą vandens siurblinę Sirijos sukilėlių kontroliuojamuose šiaurės vakaruose mažiausiai du civiliai žuvo, trečiadienį pranešė gelbėtojai.

Pranešama, kad pastaruoju metu padažnėjo Maskvos, kuri yra Damasko sąjungininkė, atakų.

Vėlyvą antradienį netoli Ain Šibo, esančio į vakarus nuo Idlibo, suduoti du smūgiai, per kuriuos nukentėjo objektas, kuriame gyveno perkeltieji sirai, sakė įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP korespondentas.

„Per smūgius žuvo du vyrai, abu civiliai, o dar penki civiliai, įskaitant moterį ir du vaikus, buvo sužeisti“, – sakė gelbėjimo grupės „Baltieji šalmai“ savanoris Rami al Dandalas (Ramis Dandalas).

Vienam žuvusiajam buvo 18 metų, o kitas buvo vyresnio amžiaus, sakė jis agentūrai AFP.

Padedant Rusijai ir Iranui, Damaskas susigrąžino didžiąją dalį teritorijos, kurią konflikto pradžioje buvo atsikovoję sukilėliai.

Sukilėlių kontroliuojamame Idlibo regione gyvena apie 3 mln. žmonių, maždaug pusė jų – perkeltieji iš kitų šalies dalių.

Karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) teigė, kad smūgiai netoli Ain Šibo buvo nukreipti į „karines bazes, priklausančias „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS) – džihadistų grupuotei, kuri kontroliuoja šį bastioną.

Ji pranešė tą patį žuvusiųjų skaičių.

Kiti naktiniai Rusijos smūgiai buvo nukreipti į Arihą, esančią į pietus nuo Idlibo miesto, pranešė AFP korespondentas ir SOHR.

Džihadistų grupuotė HTS, vadovaujama buvusio Sirijos „al Qaeda“ padalinio, kontroliuoja didelę dalį Idlibo provincijos, taip pat dalį gretimas Latakijos, Hamos ir Alepo provincijas.

Anksčiau antradienį per Rusijos oro antskrydžius prieš sukilėlių bazę į šiaurę nuo Idlibo miesto žuvo trys HTS nariai, o dar septyni kovotojai ir penki civiliai buvo sužeisti, pranešė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), turinti platų šaltinių tinklą šalyje.

HTS reguliariai vykdo mirtinus išpuolius prieš karius ir provyriausybines pajėgas, o Rusijos pajėgos ne kartą smogė Idlibo regionui.

Pirmadienį per Rusijos oro antskrydžius Idlibo miesto pakraščiuose žuvo 13 HTS kovotojų ir dar keli buvo sužeisti.

Rugpjūčio 5 dieną Rusijos karo lėktuvams smogus Idlibo apylinkėms žuvo trys žmonės iš tos pačios šeimos, visi civiliai gyventojai, tuo metu teigė SOHR.

Šie smūgiai buvo nukreipti į netoliese buvusią HTS bazę, kurią džihadistai paliko prieš kelias savaites.

Birželio 25 dieną per Rusijos oro antskrydžius Idlibo provincijoje žuvo mažiausiai 13 žmonių, įskaitant devynis civilius.

Sirijos pilietinis karas prasidėjo 2011 metais, kai vyriausybės vykdomos represijos prieš taikių protestų dalyvius peraugo į kruviną konfliktą, į kurį įsitraukė užsienio jėgos ir džihadistai.

Per karą žuvo daugiau kaip pusė milijono žmonių, o milijonai šalies gyventojų buvo priversti palikti namus.

Nepaisant reguliarių susirėmimų, 2020-aisiais Maskvos ir Turkijos, kuri palaiko prieš B. al Assado vyriausybę kovojančius sukilėlius, sudarytos paliaubos Sirijos šiaurės vakaruose didžiąją dalimi veikia. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode