Parama dėkojame




isleidJaponija ketvirtadienį pradėjo išleidinėti aušinimo vandenį iš avariją patyrusios Fukušimos atominės elektrinės.

„Dabar atsidaro vožtuvai prie jūros vandens transportavimo siurblių“, – sakė jėgainės operatorės TEPCO pareigūnas per vaizdo ryšį iš aikštelės, esančios bendrovės būstinėje Tokijuje.

Pranešama, kad ši operacija, nepaisant Kinijos protestų, yra saugi. 

Per kelis dešimtmečius į Ramųjį vandenyną bus išleidžiama maždaug tiek vandens, kiek galėtų užpildyti 540 olimpinių plaukimo baseinų – tai didelis žingsnis likviduojant vis dar labai pavojingą objektą, praėjus 12 metų po vienos didžiausių pasaulyje branduolinių katastrofų.

Jėgainės operatorė TEPCO ketvirtadienio rytą pranešė, kad oro ir jūros sąlygos yra tinkamos ir kad „apie 13 val. (7 val. Lietuvos laiku) įjungs jūros vandens perpylimo siurblius ir pradės išleidimą į vandenyną“.

Planui pritarusios JT atominės energetikos priežiūros institucijos stebėtojai atliks šią procedūrą vietoje, o TEPCO darbuotojams bus pavesta paimti vandens ir žuvų mėginius.

TEPCO teigia, kad vandenį reikia išleisti iš 1 000 plieninių konteinerių, kad į juos būtų galima perpilti labai pavojingą radioaktyvų branduolinį kurą, sukrauti nuolaužas iš sugriuvusių reaktorių ir išvežti.

Trys reaktoriai išsilydė

Trys Fukušimos „Daiichi“ elektrinės reaktoriai išsilydė po to, kai aušinimo sistemos buvo pažeistos galingo 2011 metais įvykusio žemės drebėjimo cunamio, per kuriuos žuvo 18 tūkst. žmonių.

Nuo to laiko susikaupė apie 1,34 mln. tonų vandens. Šio vandens kiekis prilygsta daugiau kaip 500 olimpinių plaukimo baseinų.

TEPCO nuo ketvirtadienio iki 2024 metų kovo keturis kartus išleis apdorotą vandenį, kiekvieną kartą išleisdama po 7 800 kubinių metrų vandens, nurodyta jos dokumentuose.

Pirmasis vandens išleidimas užtruks apie 17 dienų. TEPCO pridūrė, kad šiais finansiniais metais bus išleista apie 5 trilijonai bekerelių tričio.

Japonija tvirtina, kad visi radioaktyvieji elementai buvo išfiltruoti, išskyrus tritį, kurio kiekis yra nekenksmingas ir mažesnis nei išmetamas veikiančiose branduolinėse elektrinėse, taip pat ir Kinijoje.

Dauguma ekspertų tai patvirtina.

„Patekęs į Ramųjį vandenyną, tritis toliau skiedžiamas didžiuliame vandens telkinyje ir greitai pasiekia tokį radioaktyvumo lygį, kuris nepastebimai skiriasi nuo įprasto jūros vandens“, – sakė Bristolio universiteto atstovas Tomas Scottas (Tomas Skotas).

„Todėl jis kelia labai mažą riziką, o pati rizika laikui bėgant mažėja dėl palyginti trumpo radioaktyvaus pusėjimo laiko (...) tai reiškia, kad tričio kiekis (taigi ir rizika) nuolat mažėja“, – pridūrė jis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode