Parama dėkojame




Baltijos šalių operatoriai sutarė sinchronizuoti tinklus su Europa 2025-ųjų vasarį

elektraLietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“, AST ir „Elering“ pasirašė susitarimą sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europa 2025 metų vasarį. „Litgrid“ BNS informavo, kad susitarimą nuotoliniu būdu pasirašė trijų Baltijos šalių tinklo operatorių vadovai. 

Susitarime taip pat numatyta, jog Baltijos šalys 2024 metų vasarą, likus pusmečiui iki sinchronizacijos, atsisakys pratęsti su Rusijos ir Baltarusijos operatoriais sudarytą Maskvos kontroliuojamos posovietinės energetikos sistemos sutartį (BRELL), pranešė Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

 

„Kartu su partneriais susitarėme dėl konkrečių veiksmų ir datų, atsijungiant nuo Rusijos sistemos ir prisijungiant prie Kontinentinės Europos sinchroninės zonos. Pirmą kartą trijų šalių operatoriai kartu prisiėmė aiškius įsipareigojimus atlikti sinchronizaciją sutartu laiku – 2025 metų vasarį“, – pranešime teigė „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis. 

Pasak „Litgrid“, artimiausiu metu paramą tinklo operatorių susitarimui išreikš ir trijų Baltijos šalių ministrai pirmininkai. 

Pranešama, kad iki 2025 metų vasario bus atlikti būtiniausi darbai – pirmųjų sinchroninių kompensatorių įrengimas, valdymo sistemų diegimas ir trečiosios linijos tarp Estijos ir Latvijos rekonstrukcija. Kiti su sinchronizacija susiję projektai bus įgyvendinti iki 2025 metų pabaigos ar vėliau.

Pagal 2018 metais pasirašytą Baltijos šalių vadovų ir Europos Komisijos (EK) susitarimą Lietuva, Latvija ir Estija su kontinentinės Europos tinklais turėjo sinchronizuotis iki 2025 metų pabaigos.

Sutarti su Latvija ir Estija dėl elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa ir atsijungimo nuo rusiškos BRELL sistemos 2025 metų pradžioje Vyriausybei praėjusį pirmadienį pavedė Valstybės gynimo taryba (VGT). 

Tuo metu už energetiką atsakingi Baltijos šalių ministrai praėjusį antradienį Rygoje susitarė bendrai siekti Baltijos šalių sinchronizavimo su kontinentinės Europos tinklais ne vėliau kaip 2025 metų vasarį.

Lietuva anksčiau siekė, kad sinchronizavimas įvyktų dar anksčiau – 2024-aisiais, tačiau tam nepritarė Latvija su Estija. 

Latvijos ir Estijos elektros perdavimo tinklų operatorės – AST ir „Elering“ – BNS anksčiau sakė, jog 2025-ųjų metų pradžia yra anksčiausia galima bei techniškai ir ekonomiškai tinkamiausia Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa data.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode