Sprogimas

Centras Alytuje laukia ukrainiečių su maistu, sulankstomomis lovomis, žaislais

Penkerius metus tolimųjų reisų vairuotoju Lietuvoje dirbantis Valerijus Cukanovas be perstojo žvilgčioja į telefoną – ten jis stebi GPS signalą su iš Ukrainos bandančios išvažiuoti žmonos ir dviejų jų mažamečių vaikų buvimo vieta.

Su BNS jis kalbėjo stovėdamas prie pabėgėlių iš Ukrainos registravimo centro Alytuje. Rusijai užpuolus Ukrainą, ši įstaiga per kiek daugiau nei parą buvo įkurta miesto kultūros centro pastate, visai šalia COVID-19 tyrimų punkto.

Vyras žada eiti aiškintis, ar į Lietuvą vos atvykę jo artimieji gaus bent laikiną pastogę, nes jo paties nuomojamas butas keturių asmenų šeimai yra per mažas.

„Labai baisu, labai jaudinuosi. Skambinamės kas dešimt minučių“, – sakė ukrainietis.

Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą Lietuva sako esanti pasirengusi priimti 18 tūkst. karo pabėgėlių.

Alytus arba analogiškas centras Marijampolėje taps pirmąja jų stotele.

Pusė tūkstančio lovų ir pliušiniai žaislai

Pirmajame centro aukšte ilgoje eilėje palei sieną stovi suolai su dar neįjungtais kompiuteriais. Prie jų keli žmonės dalyvauja nuotoliniuose organizaciniuose susitikimuose, tačiau prasidėjus pabėgėlių srautui čia dirbs iki 50-ies migracijos pareigūnų.

„Žmonių čia kol kas mažai, bet bus labai daug savanorių, ir šauliai padės, ir Raudonasis Kryžius, „Caritas“, Maltos ordinas, „Gelbėkit vaikus“, „Maisto bankas“, – BNS sakė centro administratorius, Alytaus policijos Reagavimo skyriaus viršininkas Mantas Struckas.

Laukiant sprendimų dėl ukrainiečių apgyvendinimo, centre jiems iki trijų parų bus suteikta laikina pastogė.  

Iš viso centras galės apgyvendinti iki pusės tūkstančio žmonių, šimtas žalių sulankstomų lovų nedideliais tarpais jau sustatytos trečiajame pastato aukšte.

BNS lankantis centre, antrajame aukšte „Gelbėkit vaikus“ savanoriai baigė įrengti kampelį vaikams. Čia pastatyti maži oranžiniai sėdmaišiai, pliušiniai žaislai, vyresnėliams – stalo žaidimai.

„Stengiamės sukurti tą jaukų kampą, kad vaikai nejustų įtampos, galėtų ką nors veikti ir užsimiršti, nuimtų stresą, paniką“, – BNS sakė organizacijos projektinių veiklų specialistė Greta Jieznienė.

„Vaikai yra labai aktyvūs, jiems reikia sudaryti galimybes nebūti vienoje vietoje, jie turi emociškai išsikrauti“, – pridūrė ji.

Centre šeštadienį šimtus maisto paketų formuoja organizacijos „Maisto bankas“ sutelktas savanorių būrys.

„Ir dieną, ir naktį“

Nors pabėgusieji iš Ukrainos kol kas ieško būdų kurtis kaimyninėje Lenkijoje, o atvykstantieji į Lietuvą važiuoja į viešbučius ar pas draugus, migrantų, kuriems reikia valstybės pagalbos, srautas Lietuvoje gali prasidėti netrukus.

Vakare Lietuvoje laukiamas lėktuvas iš Madeiros su 70 ukrainiečių.

Dar 100 žmonių dėl pagalbos registravosi per nevyriausybinę organizaciją „Stiprūs kartu“.

Vidaus reikalų ministerija teigia gaunanti informacijos, kad ukrainiečių automobiliai jau juda į Lietuvą.

Tuo metu į Lenkiją pabėgėliams parsivežti nusiųsti autobusai.

„Ruošiamės priimti ukrainiečius ir dieną, ir naktį“, – sakė pabėgėlių centro Alytuje administratorius M. Struckas.

Budas.ltnuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode