Cirkas




Kazlų Rūdos ir Vilniaus rajonuose dėl kenkėjų užpultų eglynų skelbiama stichinė nelaimė

eglynaiKazlų Rūdos ir Vilniaus rajono savivaldybėse dėl žievėgraužio tipografo užpultų eglynų skelbiama stichinė nelaimė, pradedamos taikyti specialiosios apsaugos ir padarinių šalinimo miškuose priemonės.

Kaip ketvirtadienį pranešė Aplinkos ministerija, minėtų savivaldybių teritorijose dėl kenkėjo pažeidimų išdžiūvusių ir džiūstančių eglynų tūris sudaro atitinkamai 31,4 tūkst. ir 25,3 tūkst. kubinių metrų ir viršija stichinės nelaimės ribą.

Dėl žievėgraužio tipografo pažeidimų nuo metų pradžios iki dabar Kazlų Rūdos ir Vilniaus rajonuose sanitariniais kirtimais jau iškirsta apie 21,6 tūkst. ir 15,7 tūkst. kubinių metrų žuvusių eglių.

Šių savivaldybių valstybiniuose miškuose iškirsta 31,1 tūkst., privačiuose – 6,2 tūkst. kubinių metrų kenkėjo pažeistų eglių.

Ministerija pabrėžia, kad lankymasis stichinės nelaimės pažeistuose miškuose nebus ribojamas, išskyrus vietas, kur vykdomi sanitariniai miško kirtimai. Miško lankytojus raginama atkreipti dėmesį į įrengtus informacinius ir įspėjamuosius ženklus.

2023 metais dėl žievėgraužio tipografo pakenkimų eglynuose buvo pažeista apie milijonas kubinių metrų eglių, nuo 2024 metų pradžios iki dabar Lietuvos eglynuose jau užfiksuota 263,6 tūkst. kubinių metrų pažeistų eglių.

Pasak ministerijos, šiemet, kaip ir pernai, žievėgraužio tipografo vabalų gausa miškuose yra labai didelė, todėl prognozuotina, kad plynaisiais ir atrankiniais sanitariniais kirtimais dar reikės intensyviai kirsti ir šalinti iš miškų kenkėjo pažeistas egles.

Paskelbus stichinę nelaimę, miškų valdytojai, savininkai ir naudotojai per 10 dienų nuo pranešimo apie stichinę nelaimę paskelbimo privalo apžiūrėti savo miško valdas, esančias minėtose savivaldybėse.

Stichinės nelaimės paskelbimo laikotarpiu jie taip pat turi žvalgyti savo medynus ne rečiau kaip kas dvi savaites medžių vegetacijos metu, kitu metu – ne rečiau kaip kas mėnesį. Pastebėtas egles su besivystančiais žievėgraužiais tipografais privalu nedelsiant pažymėti ir iškirsti sanitariniais miško kirtimais: ankstyvose vabalų vystymosi fazėse – iki lėliukių susiformavimo, lėliukių ar jaunų vabalų fazėse – ne vėliau kaip iki naujos kartos vabalų išskridimo.

Ministerija pažymi, kad valstybiniuose miškuose sanitarinių kirtimų apimtys įtraukiamos į kirtimų normą ir atitinkamai mažinamos planuotų nesanitarinių kirtimų apimtys.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode