Parama dėkojame




Lisabonoje prasidėjo Pasaulio jaunimo dienos

lisabona1Pasaulio jaunimo dienos Lisabonoje – tai visų pirma Portugalijos jaunimo nuopelnas, sakė Lisabonos patriarchas kardinolas Manuelis Clemente per rugpjūčio 1 d. Portugalijos sostinėje prasidėjusio didžiojo jaunų žmonių iš viso pasaulio susitikimo atidarymo proga surengtą spaudos konferenciją.

Kardinolas sakė, esąs įsitikinęs, kad ši daugybės tūkstančių jaunų žmonių ryžto, pasiaukojimo ir pasiryžimo tarnauti kitiems patirtis nepraeis veltui, bet paliks gilius pėdsakus Portugalijos Bažnyčios ir visuomenės gyvenime. Šie žmonės ateityje bus atsimenami, kaip 2023 metų Pasaulio jaunimo dienų karta.

Per spaudos konferenciją kardinolas M. Clemente priminė Pasaulio jaunimo dienų Lisabonoje rengimo istoriją. Dešimtys tūkstančių žmonių, visų pirma jaunų žmonių, nepaprastai daug prisidėjo, kad Lisabonoje įvyktų didysis Pasaulio jaunimo dienų susitikimas. Pati pradžia siekia 2017 m., kai kardinolas Lisabonos patriarchas parašė laišką popiežiui Pranciškui su pasiūlymu surengti Pasaulio jaunimo dienas Lisabonoje. Šiame kontekste lemiamą reikšmę turėjo įvairių Portugalijos jaunimo organizacijų, susijusių su universitetais, vyskupijomis, parapijomis iniciatyvos. Taip pat reikėjo, kad Portugalijos valstybė ir sostinės merija pripažintų, jog surengti Pasaulio jaunimo dienas Lisabonoje – tai viešasis, nacionalinis interesas, reklama ir garbė Portugalijai ir jos sostinei. Visi šiam sumanymui labai pritarė ir entuziastingai dalyvavo pasirengimuose.

Lisabonoje surengtoje spaudos konferencijoje buvo kalbama ir apie prieš Pasaulio jaunimo dienų atidarymą visą savaites vykusius susitikimus Portugalijos vyskupijose. Jau tradicija, kad prieš oficialų atidarymą vyksta Jaunimo dienos vyskupijose. Per pastarąją savaitę 17 Portugalijos vyskupijų vykusiuose susitikimuose dalyvavo 67 000 piligrimų iš įvairių šalių.

Lisabonoje prasidėjęs jaunimo iš viso pasaulio susitikimas yra jau penkioliktasis nuo šios tradicijos įvedimo. Prieš tai didieji Pasaulio jaunimo dienų susitikimai vyko Buenos Airėse (1987 m.), Santjago de Komposteloje (1989 m.), Čenstakavoje (1991 m.), Denveryje (1993 m.), Maniloje (1995 m.), Paryžiuje (1997 m.), Romoje (2000 m.), Toronte (2002 m.), Kelne (2005 m.), Sidnėjuje (2008 m.), Madride (2011 m.), Rio de Žaneire (2013 m.), Krokuvoje (2016 m.) ir Panamoje (2019 m.).

Kaip pastebėjo kardinolas M. Clemente per Lisabonoje vykusią spaudos konferenciją, Pasaulio jaunimo dienos jau buvo surengtos po vieną arba daugiau kartų Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje ir Okeanijoje, tačiau dar nė vieno karto jos dar nebuvo surengtos Afrikoje.


ANSA nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode