Sprogimas

Seimas apsisprendė: atsivers daugiau galimybių suaugusiesiems mokytis

atsiversNumatoma, kad jau šį rudenį suaugusieji galės mokytis, tobulinti kvalifikaciją naudodamiesi vieno langelio principu veiksiančia skaitmenine švietimo platforma – Individualių mokymosi paskyrų sistema. Joje besimokantieji, taip pat savo darbuotojų mokymu ir kvalifikacijos tobulinimu besirūpinančios įmonės, galės turėti savo individualias paskyras, gauti nuotolines karjeros konsultavimo paslaugas ir finansavimą mokymuisi, nukreiptą į valstybei prioritetines sritis.

Šiandien Neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi įstatymo projektui, kuriuo siūloma įteisinti Individualių mokymosi paskyrų sistemą, pritarė Seimas.

„Lietuva yra įsipareigojusi reikšmingai skatinti suaugusiųjų mokymąsi, didinti jo prieinamumą ir finansavimą. Suaugusiųjų švietimo platforma, kaip vieno langelio principu veiksiantis įrankis, leis patogiu būdu rasti visą reikiamą informaciją apie galimybes tobulinti bendrąsias ir su profesine veikla susijusias kompetencijas. Visi užsiregistravusieji platformoje galės valdyti savo individualią mokymosi paskyrą, rasti sistemoje pateikiamas kokybiškas mokymosi programas ir iš jų išsirinkti sau tinkamiausią, taip pat pretenduoti į valstybės paramą mokymuisi“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Platformos tikslas – sudaryti palankesnes sąlygas kryptingam suaugusiųjų mokymuisi užtikrinant patogų aktualios informacijos pasiekimą, konsultavimą bei galimybes finansuoti mokymąsi vieno langelio principu veikiančioje sistemoje.

Planuojama, jog tokiomis mokymosi galimybėmis iki 2026 m. pasinaudos ir baigs mokymo programas bent 21,6 tūkst. 18–65 metų amžiaus asmenų. Tikimasi, kad bent 40 proc. užbaigtų programų būtų skirtos skaitmeniniams įgūdžiams tobulinti.

Sukurti ir įdiegti mokymosi visą gyvenimą tikslinės finansinės paramos sistemą bei išplėtoti senjorų mokymosi galimybes yra ir svarbus susitarimo dėl Lietuvos švietimo politikos 2021–2030 m. įsipareigojimas.

Neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi įstatymo pataisos, kuriomis įteisinama Individualių mokymosi paskyrų sistema, dar bus teikiamos pasirašyti Prezidentui.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode